Forummm Nudaaa
Czyli co robić, gdy nie ma co robić?

 
Musisz pobrać nowszš wersję Flash Player'a.
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Statystyki
Rejestracja
Zaloguj
Album
Download
Musisz pobrać nowszš wersję Flash Player'a.
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Gadu-Gadu - grudzień 2006
Autor Wiadomość
NIK0N 





Dzielnica: Wrotków
Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 1760
Skąd: Lublin
Wysłany: 2007-05-20, 21:35   Gadu-Gadu - grudzień 2006
Ostatnio, w okresie świątecznym, zapewne każdy z Was otrzymał od swoich znajomych dziwne linki, niektóre bez opisu, inne w charakterze spamu z uśmiechniętymi buźkami. Ukryte słowa w adresie typu "funny" nie wzbudzają naszych obaw, a wręcz – zaciekawienie.

Kto by pomyślał, że znajomy może przesłać wirusa? Jednak wysyła i to będąc nieświadomym tego. Twórcy robaków przeznaczonych dla najpopularniejszych komunikatorów nie mogli przełamać jednej bariery – filtru anty-spam wbudowanego w większość z nich. Zapobiega on pojawianiu się tajemniczych lików, najczęściej w charakterze reklamy, od nieznajomych.

Tuż przed świętami, ktoś wpadł na pomysł, aby zrobić takiego robaka, który będzie rozsyłać się w postaci linku po liście znajomych osoby zainfekowanej. Kto nie oprze się kliknięciu w rzekomo kolejny śmieszny link od znajomego.

Niżej przedstawiam wszystkie linki, które doszły do mnie i moich znajomych, w które nie można klikać ! (usunąłem po jednym "w" i zdjąłem hiperłącza, aby wykluczyć przypadkowe kliknięcia)


wybuch w niemczech ww.supercqb.com/material_2006_19_11_10773.html

ww.andrewmills.org/news_listopad_2006_artukyl_14586.php

artykuł ww.dearbernard.com/dobre12614.shtml

to ja ww.hostonassociates.com/link1526390.gif

ww.jhjhaliwgpee.info

ww.hsqvyrpzeh.info/udecwb.jpg


www.google.pl - :)


Po wejściu na taką stonkę, następuje przekierowanie i użycie skryptu ( zdjęcie niepełnego skryptu: http://www.nudaaa.yoyo.pl/galeria/Untitled-2.jpg ) Na dysku zapisuje nam się plik trojana (loader.exe), który następnie
na adres http://66.185.126.34/cgi-bin/exe_output.cgi wysyła zgromadzone dane o komputerze (m.in. hasełka, numer GG i hasło do niego/innego komunikatora) i zapisuje się w rejestrze tak, aby męczyć innych użytkowników blokadami wiadomości (powoduje to, że znajomi nie widzą, co do nich piszemy – jest to automatyczna obrona przed próbę weryfikacji przez innego użytkownika linków, które dostał) i rozpoczyna spamowanie linkami w celu powielenia.

Jak się tego pozbyć?

Po pierwsze - zmiana numeru GG nie zmieni nic.

Przede wszystkim nie klikać w linki dziwnej treści i zawsze pytać, co tam jest w linku. Pozwoli nam to ustrzec się przed zainfekowaniem samego siebie.
Gdy jednak nie udało nam się dostatecznie zabezpieczyć, moge polecic jedynie program
ad-aware (http://www.nudaaa.yoyo.pl/download.php?view.17). Jako jeden z nielicznych znajduje ten syf i jest go w stanie wywalic.
Nastepnie Regcleaner (http://www.nudaaa.yoyo.pl/download.php?view.3) i wyrzucic z autostartu podejrzany wpis.
Z informacji jakie do mnie dotarły, jedynym programem, ktory wykrywa tego trojana z antywirów, jest Kacpersky Antywirus (KAV), darmowy avast jeszcze go nie widzi.

nikon
_________________

  Pozdrów kogoś!: Wisieńke :)
 
maRVin 
moderator
Pożeracz Tematów





Dzielnica: Czuby :P
Pomógł: 2 razy
Wiek: 23
Dołączył: 03 Kwi 2007
Posty: 2294
Skąd: Lublin
Wysłany: 2007-05-20, 22:23   
ja miałem do czynienia z tym shitem

zacytuję tu parę rozmów:

Cytat:
8478973 (17-05-2007 12:26)
dobra-kasa.xt.pl - Wejdz, Pobierz Vs Online i Zarób 300 zł w 30 minut :D Proste i naprawde działa :) Polecam / Kaśka ;)

maRVin (17-05-2007 20:13)
wsadź sobie

+ blok

Cytat:
11522874 (8-05-2007 15:56)
Hej Ania mowila ze stronki z mp3 szukasz :) wejdz na link w moim opisie :)

maRVin (8-05-2007 19:50)
powiedz ani, że robert mówił, żeby się w tyłek cmoknęła

+ blok

Cytat:
540260 (18-04-2007 12:55)
Hej :) Wejdz szybko na TwojaStacja.GO.pl i posłuchaj jak gram ;) ) TwojaStacja.GO.pl - najlepsza Muzyka . Agatka :*

maRVin (18-04-2007 16:40)
fck off

+ blok

Cytat:
3433582 (8-04-2007 17:24)
Czesc
slyszalem ze szukasz stronki z mp3.
Wejdz na link w opisie
Wesolych Swiat .
Pozdrawiam Ania :*

maRVin (8-04-2007 21:40)
spadaj na bambus

+ blok

Cytat:
8402430 (30-03-2007 12:25)
Heyka, gram wlasnie audycje w radiu internetowym na kanale Club, jak chcesz posluchac link masz w moim opisie gg Pozdrawiam Anitka :*

maRVin (30-03-2007 12:29)
a, z miłą chęcią CiŻ bloknę :*

+ blok

podaje ich nr gg, wbrew netykiecie, ale to po to byście się przed nimi strzegli :)
Pozdro
_________________
 
  Pozdrów kogoś!: Pozdrawiam siebie...
 
laga1988 
Boss Bossów





Wiek: 22
Dołączył: 17 Maj 2007
Posty: 123
Skąd: GdaŹsk
Wysłany: 2007-05-21, 07:06   
Sam byłem świadkiem jak kupel zepsuł sobie gadu linkiem www.google.pl
_________________
Szef wszystkich szefów
 
 
 
Sobi 
moderator
(^_*) (%_%) (x_x)





Dzielnica: Szczypiorno
Wiek: 20
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 727
Skąd: KaliszFornia
Wysłany: 2007-05-21, 09:47   
lol. a ja jeszcze żadnych takich badziewi nie dostałem ... :P
może dlatego że prawie zawsze jestem na niewidocznym :)
_________________
 
  Pozdrów kogoś!: Pozdrawiam Ciebie!!
 
Neoxis 
Budowlaniec =)





Dzielnica: Nidzica
Wiek: 19
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 130
Skąd: Nidzica
Wysłany: 2007-05-21, 13:58   
dostałem to, nie klikalem, ale kolezanka ma konto u mnie na kompie... i wyswietla mi sie przez internet explorer ten syf... chyba to mam :|
_________________
Romet Ogar 200 Czarna Wiśnia 3,5 KM - moje cacuszko ^^
 
  Pozdrów kogoś!: 4 all girls
 
t3mka. 
Tomek





Dzielnica: Wrotków
Wiek: 23
Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 1378
Skąd: Lublin
Wysłany: 2007-05-25, 11:45   
maRVin napisał/a:
Cytat:
8478973 (17-05-2007 12:26)
dobra-kasa.xt.pl - Wejdz, Pobierz Vs Online i Zarób 300 zł w 30 minut Proste i naprawde działa Polecam / Kaśka

maRVin (17-05-2007 20:13)
wsadź sobie


To samo wczoraj mi przyszło :D
 
 
 
maRVin 
moderator
Pożeracz Tematów





Dzielnica: Czuby :P
Pomógł: 2 razy
Wiek: 23
Dołączył: 03 Kwi 2007
Posty: 2294
Skąd: Lublin
Wysłany: 2007-05-25, 11:47   
napisałeś to co ja? :D hhehe
_________________
 
  Pozdrów kogoś!: Pozdrawiam siebie...
 
t3mka. 
Tomek





Dzielnica: Wrotków
Wiek: 23
Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 1378
Skąd: Lublin
Wysłany: 2007-05-25, 17:21   
Dzis wlasnie mi tak napisali, przed chwileczką
Kod:
http://img233.imageshack.us/img233/791/ggzh5.th.jpg
 
 
 
Sobi 
moderator
(^_*) (%_%) (x_x)





Dzielnica: Szczypiorno
Wiek: 20
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 727
Skąd: KaliszFornia
Wysłany: 2007-05-25, 18:08   
a mnie nikt nie lubi i mi nikt takich miłych rzeczy nie pisze :cry:
_________________
 
  Pozdrów kogoś!: Pozdrawiam Ciebie!!
 
Neoxis 
Budowlaniec =)





Dzielnica: Nidzica
Wiek: 19
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 130
Skąd: Nidzica
Wysłany: 2007-05-25, 22:12   
Kod:
3866663 (30-04-2007 11:51)
Hej Tu Paulina ;* Słyszałam ze szukasz dobrej strony z DOBRĄ Muzyką klubową :D Mam cos dla Ciebie... Wystarczy ze wejdziesz w link w moim opisie :) Znajdziesz tam naprawde duzo dobrej muzyki i nie tylko ! Polecam Ci ją serdecznie :*


Kod:
4193717 (18-05-2007 13:17)
dobra-kasa.xt.pl - Wejdz, Pobierz Vs Online i Zarób 300 zł w 30 minut :D Proste i naprawde działa :) Polecam / Kaśka ;)


Kod:
Gierki-Online. Net Najlepsze gry online w internecie!


Wydaje mi sie, ze ten robak mial na celu "spamowanie", a nie niszczenie systemu.
_________________
Romet Ogar 200 Czarna Wiśnia 3,5 KM - moje cacuszko ^^
 
  Pozdrów kogoś!: 4 all girls
 
maRVin 
moderator
Pożeracz Tematów





Dzielnica: Czuby :P
Pomógł: 2 razy
Wiek: 23
Dołączył: 03 Kwi 2007
Posty: 2294
Skąd: Lublin
Wysłany: 2007-05-25, 23:02   
też dostałem dobrą kasę . xt dzisiaj :P

zresztą skąd możesz wiedzieć skoro nie kliknąć, czy ten robal spami czy ci kompa hakuje
_________________
 
  Pozdrów kogoś!: Pozdrawiam siebie...
 
Neoxis 
Budowlaniec =)





Dzielnica: Nidzica
Wiek: 19
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 130
Skąd: Nidzica
Wysłany: 2007-05-26, 18:29   
Tak mi sie wydaje, przypuszczam.
_________________
Romet Ogar 200 Czarna Wiśnia 3,5 KM - moje cacuszko ^^
 
  Pozdrów kogoś!: 4 all girls
 
Tomex




Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 2
Skąd: Gorlice
Wysłany: 2007-05-28, 18:33   
Kurcze! Ja to wpisałem w przeglądarkę, ale chyba wyszedłem zanim zdążyło mnie przekierować!

Cytat:
dobra-kasa.xt.pl - Wejdz, Pobierz Vs Online i Zarób 300 zł w 30 minut :D Proste i naprawde działa :) Polecam / Kaśka ;)



Ad- Adware mi zeskanowało i pisze:
Cytat:
New critical object: 192


Ale tam nigdzie nie ma do usunięcia ,,loader.exe"

Co robić?
 
 
NIK0N 





Dzielnica: Wrotków
Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 1760
Skąd: Lublin
Wysłany: 2007-05-28, 19:25   
Loader.exe jest to aplikacja Java do "sciagania trojanów"
Może byś to trojan "prorat", sprawdz w katalogu windowsa/system:
czy masz:
Main.exe, Loader.exe oraz Msmsg.exe (któryć z tych)
Wywalić możesz z pod trybu awaryjnego (F8, czy F9 podczas odpalania kompa/tryb awaryjny) + czyszczenie z rejestru, zeby smiec sie nie odpalał.
_________________

  Pozdrów kogoś!: Wisieńke :)
 
Tomex




Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 2
Skąd: Gorlice
Wysłany: 2007-05-29, 16:40   
Nie mam żadnego z tych plików, ale w katalogu windows jest coś takiego: msagent

Ja tamtą stronkę wyłaczyłem w niepełną sekunde po wejściu! Możliwe jest, że nie zdążyło mnie przekierować?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | nolimit template created by joli  Creative Commons License
 Linki sponsorowane do aktualnych stron o podobnej tematyce